22 Şubat 2014 Cumartesi

FOLiK ASiT ve MEME KANSERi iLiŞKiSi



Folik asit, özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar arasında yaygın kullanılan bir destek olarak bilinmektedir fakat yeni bir araştırma B vitamini formu olan folat ve sentetik formu folik asidin yüksek dozajlarda kullanımının meme kanseri oluşum riskini arttırabildiğini göstermiştir.

Kanada St. Michael's Hospital araştırmacılarından Dr. Young-In Kim, baş yazarlığını yaptığı çalışma ile ilgili açıklamasında Kuzey Amerika kıtasında yaşayan meme kanseri hastası ve survivor’ ı kadınların yüksek oranlarda folik aside maruz kaldığını ve bunun nedenlerinin tanıdan sonra multi-vitamin desteği kullanımın artışı ile gıda endüstrisinin yiyeceklerde folik asit güçlendirmesi yapmaya başlaması olduğunu belirtmiştir.

1998 yılından beri beyaz un, makarna ve mısır ürünlerinde folik asit takviyesi uygulamasına başlanması özellikle son 10 yıl içerisinde yiyeceklerden folat alımını yaklaşık 10 kat yükseltmiştir. Vitamin / mineral takviyesi kullanımının normal popülasyondaki oranı % 50 iken kanser hastalarında % 64 – 81 arasında olduğu da bilinmektedir. Ispanak gibi yeşil yapraklılar, brokoli, mercimek, yumurta sarısı ve portakal gibi ürünlerin birer doğal folat kaynağı olmasına ilave olarak alınan folik asit takviyesi ve gıda endüstrisi ürünlerinden alınanların toplamının National Institutes of Health tarafından önerilen günlük 400 mcg dozajının üzerinde olması ise meme kanseri açısından bir tehlike oluşturmaktadır.

Dr. Kim ve arkadaşlarının çalışmasında alınan sonuç günlük önerilen dozajın 2.5 ile 5 katı arasının ön-kanseröz ve kanseröz meme bezi hücrelerinin gelişimine olanak sağladığı ve beslediğidir. Folat ile alkol tüketimi arasındaki ilişki ise şu şekilde açıklanmıştır; “Düşük folat takviyesi orta ve yüksek oranlarda alkol tüketen kadınların meme kanseri riskini azaltırken, bahsedilen yüksek oranlar tam tersine riski yükseltebilmektedir. Alkol tüketimi az olan kadınlarda ise bu durum geçerli değildir.” Araştırma ile ilgili tüm detaylar 23 Ocak 2014 tarihli Journal PLoS ONE’ da yayımlanmıştır.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.