2 Şubat 2014 Pazar

MEME KANSERi TEDAViSi SONRASI YOGA VE FAYDALARI



27 Ocak 2014 tarihli Journal of Clinical Oncology’ de yayımlanan bir araştırmaya göre 12 haftalık yoga seansları meme kanseri survivor’ ı hanımlarda yorgunluğu azaltarak canlılık ve zindeliği arttırmaktadır.

Columbus’ da bulunan Ohio State University araştırmacılarından Janice K. Kiecolt-Glaser, Ph.D., ve arkadaşları üç ay süreli randomize klinik kontrol testlerinde yoganın enflamasyon, duygusal mod ve yorgunluk üzerindeki etkilerini araştırmışlardır. 200 kişilik grup haftada iki kez, 90 dakikalık “Hatha Yoga” sınıflarına alınmış ve kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır.

Araştırma sonuçları, tedaviden hemen sonra başlayan yoga seanslarına katılan hanımlarda ilk seanslarda zindelik ve canlılığın artış gösterdiğini, üç ay sonunda ise yorgunluk hissinin de kaybolarak proenflamatuar sitokinler interlökin IL-6, tümör nekroz faktör α (TNF α) ve IL-1β seviyelerinde düşüş sağlandığını göstermiştir. Depresyon testlerinde ise bir farklılık kaydedilememiştir.

Yoga seanslarındaki artış oranının daha fazla canlılık ve daha az kronik yorgunluk ile ilişkili olduğu gözlemlenen araştırmada sıklığın IL-6 ve IL-1β üretimininde de azalmaya yol açtığı fakat TNF-α üzerinde etkili olmadığı belirtilmiştir.

Ç.n; IL-6 = Doğal ve adaptif immünitede yer alan bir sitokindir. IL-1β = Enfeksiyon ve enflamatuvar uyarıcılara karşı yanıt medyatörüdür ve TNF ile birlikte etki eder. TNF α = Gram bakteri ve diğer enfeksiyöz mikroplara karşı gelişen akut enflamatuvar yanıt medyatörüdür.
Hatha Yoga = Fiziksel duruşlara ve nefes tekniklerine ağırlık veren ve batı’da "Yoga" olarak bilinen sistemdir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.