28 Mart 2014 Cuma

OVER KANSERi BELiRTiLERi VE RiSKLER



Over kanseri göreceli olarak nadir görünen fakat ölümcül bir kanser türüdür. Over kanserini teşhis etmek için efektif bir görüntüleme metodu bulunmadığı gibi doktorlar tarafından overleri de kapsayan pelvik kontrolleri ile de tümörü belirli büyüklüğe gelmeden yakalamak mümkün değildir. Transvajinal ultrason ve CA-125 kan testinin de kesin bir tanı sağlayamaması erken teşhis için mutlaka olası belirti ve semptomlara dikkat edilmesi gerekliliğini göstermektedir.

Over kanserinin bazı ana semptomları şunlardır;

* Abdominal basınç ve şişkinlik, doluluk hissetme,
* Pelvik bölgesinde ağrı ve rahatsızlıklar,
* Sürekli hazımsızlık, gaz ve bulantı,
* Daha sık idrara çıkma veya kabızlık gibi bağırsak fonksiyon değişimleri,
* İştah kaybı veya çok çabuk tokluk hissetme,
* Abdominal çapın genişlemesine bağlı olarak kıyafetlerin bel çevresinde sıkması,
* Sürekli enerjisiz ve yorgun hissetmek,
* Yukarıdaki semptomların zamanla daha da kötüleşmesi.

Son araştırmalar, olgun kadınlarda ovülasyon (her ay Graaf folikülünden yumurtanın atılması) sürecinde yumurta ile birlikte overden çıkan sıvının içerdiği büyüme hormonu ve diğer moleküller sebebi ile fallop tüplerine yakın hücrelerin DNA’sının zarar gördüğünü göstermiştir. Bu nedenle en ölümcül over kanserlerinin overde değil fallop tüplerinin uçlarındaki hücrelerde başladıkları gözlemlenmiştir. Bu bulgular ışığında ovülasyon sürecinin azalmasını sağlayan hamilelik, emzirme ve doğum kontrol hapları gibi unsurların over kanseri riskini düşürebildiği söylenebilmektedir. Fertilite ilaçları, menopoz sonrası horman replasman tedavisi, obezite ve ilerleyen yaş ise riski yükseltmektedir.

Over kanseri riski birinci derece yakınlıkta olan anne ve kız kardeşlerde over kanseri tanısı olması halinde üç kat artmaktadır. Normal popülasyonda % 1.4 olan risk, aile geçmişinde BRCA1 ve BRCA2 gen mutasyonu olan popülasyonda ise hayat boyu % 15-40 aralığında seyretmektedir.

Çoğunlukla sindirim problemi olarak düşünülüp gözardı edilen over kanseri semptomlara karşı daha dikkatli olmanız dileği ile zindelikler dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.