8 Nisan 2014 Salı

METASTAZ ÜZERiNDE ŞEFTALi ETKiSi



Sceinceblog, 25 Mart 2014

Bu ay Journal of Nutritional Biochemistry’ de yayımlanan bir çalışma şeftali ekstratında bulunan fenolik bileşik karışımlarının kullanımı ile meme kanseri metastazının önlenmesinde fareler üzerinde başarı elde edildiği sonucunu açıklanmıştır.

Texas A&M AgriLife Araştırma laboaratuarlarında gerçekleştirilen ve birkaç sene önce şeftali ile kırmızı erik polifenollerinin normal hücrelere dokunmayarak agresif meme kanseri hücrelerini baskıladığının bulgulandığı araştırmaların devamı olan çalışma, Texas A&M Universitesi, Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Fizyoloji Departmanı işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.

Araştırmada, MDA-MB-435 (yüksek metastatik karsinom) tipinde agresif meme kanseri hücreleri verilen farelerde oluşan akciğer metastazlarına ait marker genlerin ve metastazın birkaç hafta süre ile şeftali ekstratı verilen farelerde baskılandığı görüntülenmiştir. Araştırmacılar Dr. Luis Cisneros-Zevallos, Dr. David Byrne ve Dr. Weston Porter tarafından farelere verilen ekstratın insanlar açısından anlamının günde yaklaşık 2 – 3 şeftaliye eşit olduğu ve insanlar üzerinde yeni çalışmalara başlanması gerekliliğinin önemine dikkat çekilmiştir.

Şeftali polifenollerinin metastazı baskılamasının altında yatan mekanizmanın metalloproteinazların gen ekspresyonunun hedeflenerek modüle edilmesi ile bağlantılı olabileceğini öneren araştırmada birçok şeftali meyve türünün benzer polifenolik özelliklere sahip olduğu ve moleküler mekanizmaların tam anlaşılabilmesi için araştımalara devam edileceği açıklanmıştır.

“Bulgularımız önemlidir ve bu çalışmada şeftalide bulunan doğal fenolik bileşiklerin meme kanseri ve metastaz üzerindeki baskılayıcılığı laboratuar ortamında ortaya çıkartılmıştır. Sonraki hedefimiz bunu insanlar üzerinde onaylayacak deneyleri tamamlamak ve standart tedavileri destekleyici bir beslenme programı fırsatı elde etmektir.” – Dr. Cisneros-Zevallos.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.